Turen til Nordjylland – Sæby, Skagen og Læsø

 

Efter opsamling på Petersmindecentret påbegyndtes en dejlig tur mod nord med Erling ved rattet og en bus fyldt med forventningsfulde deltagere fra henholdsvis Stenderup/Krogager og Hejnsvig Pensionistforeninger. Turen gik via Viborg over Virksund, langs Lovns Bredning til Trend og Vitskøl Kloster. Tiden var for knap til et besøg på klosteret, i stedet fortsatte turen via Løgstør, Aggersund og Fjerritslev til Torup Strand, hvor der var mulighed for at se fiskerkutterne trukket på land. Efter pausen indledtes sidste del af turen til Sæby og Hotel Viking. Efter indkvartering ventede en god middag i hotellets restaurant.

Næste dag var målet Skagen. Turen gik forbi Skiveren og derefter til Skagens gren, hvor Sandormen fragtede os de sidste meter ud til selve Grenen. Nogle valgte at gå tilbage til bussen medens andre tog med Sandormen tilbage. Bussen kørte os nu til Skagen By, hvorefter det var tid for frokost. Mange valgte en af de kendte fiskerestauranter på havnen som frokoststed i det dejlige solskinsvejr. Efter en strøgtur i Skagen gik turen til Den tilsandede Kirke og Råbjerg Mile inden vi atter kørte til hotellet i Sæby.

Den 3. dag skulle turen gå til Læsø. Vi måtte tidligt op, da vi skulle med en færge fra Frederikshavn kl. 7.50. Efter en flot sejltur i solskin nåede vi Læsø 1½ time senere. Med lokal guide om bord gik turen rundt til øens mange seværdigheder. Første stop var øens sydlige del, Stokken. Herefter var der stop ved Byrum Kirke og museumsgården med det karakteristiske tangtag. Næste stop var Læsø Saltsyderi, hvor der fremstilles salt som i middelalderen. Herefter var der frokost i det grønne med rigtig gode madpakker fra hotellet. Inden hjemturen nåede vi et besøg på Læsø Uldstue og at øens nordøstlige del: Danzigmand. Efter middagen havde Erling skaffet underholdning fra et lokalt ægtepar, der spillede på harmonika, sang og fløjtede en lang række kendte og mindre kendte melodier, sange og viser. Et virkelig fint punktum for et godt ophold.

Næste dag gjaldt det hjemturen. Vi besøgte Voergård Slot nord for Dronninglund. En imponerende bygning med en ikke mindre imponerende samling af antikke franske møbler, malerier, glas, sølvtøj og andre kunstgenstande. Turen  videre gik over Lille Vildmose, hvor vi fik et indtryk af spagnumproduktionen. Sidst på eftermiddagen var vi tilbage i Hejnsvig, hvor vi kunne tage afsked med turdeltagerne fra Stenderup, bussen og Erling og med hinanden. Alle kunne udtrykke det samme: Det har været en rigtig god tur med en fantastisk god og hyggelig stemning blandt deltagerne.

Tur til Sæby 2009