Hjertesti på 4,8 km rundt om Hejnsvig

I den skønne natur i og rundt om Hejnsvig by er anlagt en 4,8 kilometer lang hjertesti. Hjertestien er etableret på initiativ af Hejnsvig IF Gymnastikafdeling med bl.a. Bente Lilholm som primus motor. Hjertestien er registreret hos Dansk Hjerteforening og hos Billund Kommunes sundhedsportal. Hjertestien er den kun anden af sin slags i Billund Kommune, hvor Sønder Omme var først med idéen.

Information om hjertestien:

 • Igennem skov
 • Igennem by
 • Igennem bebyggelse
 • Langs sø
 • Langs legeplads
 • Igennem kuperet terræn
 • Hunde må gå uden snor
 • Rigt fugleliv
 • Egnet til picnic
 • Egnet til at cykle på
 • Egnet til at løb
 • Egnet til klapvogn/barnevogn
 • Mulighed for at sidde (bænke o.s.v.)
 • Foldere om hjertestien ved stiens start ved Hejnsvig Kirke, Kirkevej 1
 • Kan bruges hele året (bliver ryddet for sne)
 • Se de fredede gravhøje
 • Oplev den fantastiske udsigt over området
 • Gå på den gamle Troldhede-Kolding jernbane

Søndag den 27. september 2009 var der indvielse. Det skete med både taler og kaffe og kage. Herefter myldrede mere end 100 deltagere ud på den efterfølgende spadseretur rundt på stien.

Det var Bente Lilholm fra bød den store flok velkommen, og hun benyttede lejligheden til at takke både de mange frivillige, der har givet en hånd med ved etableringen, og de lodsejere, der velvilligt har stillet deres jord til rådighed.
”Desuden skal der lyde en tak til erhvervslivet i og omkring Hejnsvig, der har bidraget med telt, avisomtale, strøm, stolper, sundt brød, borde/bænke sæt og ikke mindst historiske data omkring Troldhedebanen og de fredede gravhøje, vi kommer forbi på turen rundt. Og til Hjerteforeningen, der har hjulpet os med skilte til at afmærke ruten og også hundeskilte,” sagde hun, inden talen blev afsluttet med en venlig men bestemt anmodning.
”Husk altid at have en pose med til hundens efterladenskaber eller affald i øvrigt. For Hejnsvig Hjertesti vil kun være så ren, som vi selv holder den. Og en ren sti gør jo fornøjelsen meget større,” lød ordene.
Efterfølgende tog formanden for lokalafdelingen af Hjerteforeningen, Birgit Lorentsen, ordet, og hun roste Hejnsvig IF Gymnnastik, og ikke mindst Bente Lilholm, for et fantastisk godt samarbejde, og samtidig opfordrede hun de fremmødte til flittigt at benytte den nye sti.
Så var det endelig blevet tid til at få klippet det røde bånd, og den del tog formanden for social- og sundhedsudvalget i Billund Kommune, Laurits Heick (V), sig af.
”Det her kan meget vel blive min sidste officielle gerning som formand for kommunens social- og sundhedsudvalg, og så er det jo pragtfuldt, at tiltaget her handler om sundhed og oven i købet sker her i min egen hjemby,” sagde han inden han brugte saksen og med henvisning til, at han ikke genopstiller ved det kommende kommunalvalg.

Program for indvielse af Hejnsvig Hjertesti søndag 27. september 2009

Hejnsvig Hjerte-sti indvies ved et stykke af den gamle Troldhede bane for enden af Østermarksvej, Hejnsvig.

 

Kl. 13.30: Velkomst v/ Bente Lilholm, Hejnsvig IF Gymnastik

 

Tale, Hjerteforeningen (lokal repræsentant)

Officiel indvielse af Hejnsvig Hjerte-sti v/ Laurits Heick social- & sundhedsudvalget, Billund Kommune

 

Kl. 13.50: Hejnsvig Hjerte-sti indvies med motionstur for alle. Ruten er 4,8 km lang og giver alle en god mulighed for at dyrke motion tæt ved byen og samtidig opleve naturen og årstidernes skiften, dufte og farver udenfor byen. Oplev bl.a. området ved søen, gravhøjene, som er 4000 år gamle fredede minder og et stykke af Troldhede banen. En togforbindelse i byen, som kun få har oplevet.

Underholdning for børnene langs ruten.

 

Kl. 15.00-16.30: Hjerteforeningens lokale repræsentant medbringer diverse materialer om Hjerteforeningens arbejde, medlemskab og sælger bl.a. smykker til støtte for den igangværende kampagne i forskning af kvinders hjerter.

 

Der sælges kaffe/ te m/ hjemmebag i teltet.

 

Tak for i dag og rigtig god tur fremover.

 

Pressemeddelelse om Hejnsvig Hjertesti

 

Hjertestien indvies officielt på World Heart Day søndag den 27. september kl. 13.30 ved et stykke af den gamle Troldhede jernbane for enden af Østermarksvej. Den internationale hjerte-dag/ World Heart Day markeres med arrangementer på Hjerte-stier verden over – nu også i Hejnsvig.

 

Velkomst ved Hejnsvig IF Gymnastik samt tale af en repræsentant fra den lokale Hjerteforenings komite i Billund Kommune. Laurits Heick, social- & sundhedsformand i Billund Kommune klipper snoren.

 

Til Hejnsvig Hjerte-sti er der i samarbejde med Hjerteforeningens lokalkomite lavet en folder, der med detaljeret kort viser og beskriver ruten. Foldere findes i standeren ved kirkens parkeringsplads, så der også er tænkt på parkeringsmulighed til udenbys motionister.

 

Efter indvielsen får alle chancen for at gå den første tur rundt på Hejnsvig Hjerte-sti.

Ruten er 4,8 km lang og kombinerer sti-systemet i byen med oplevelserne, som årstiden og naturen omkring gravhøjene, søen, spejderhytten og jernbanelinjen giver.

Hejnsvig Borgerforening har indkøbt og skænket 2 bænke/ bord-sæt, som er opstillet på jernbanelinjen. Hejnsvig Sognearkiv har skrevet om tiden med togforbindelse til og fra Hejnsvig - historien fortælles for enden af jernbanelinjen. Vorbasse Museum fortæller historien omkring de ca. 4000 år gamle fredede gravhøje, som vi også kan være stolte af. Brug gerne lokalhistorien til en god snak med hinanden om VORES BY og blive lidt klogere på den.

 

Til børnene er der en spændende opgave på ruten, så de kan få et minde fra indvielsen med hjem. Endelig sælges der kaffe/ te med hjemmebag som afslutning på en dejlig eftermiddag.

 

Hjerteforeningen tilbyder bl.a. salg af medlemskab samt salg af diverse smykker til støtte for Hjerteforeningens arbejde – seneste kampagne er forskning i kvinders hjerter, som støttes med hjerte-halskæde og hjerte-armbånd.

 

Vores forhåbning er selvfølgelig, at alle vil tage godt imod vores initiativ med at etablere Hejnsvig Hjerte-sti – lokale som besøgende. Jo flere der bruger stien, desto bedre kendskab til og muligheder i lokalsamfundet skabes der - ALTID med god omtanke for naturen og hinanden. Nogle steder på ruten er der sat skilte op med ”hund i snor/ husk posen”, som bedes respekteret. Husk altid at bruge posen om det er til hundens efterladenskaber eller affald i øvrigt. Hejnsvig Hjerte-sti bliver kun så ren og indbydende, som vi selv holder den – og fornøjelsen desto større.

 

HJERTELIG velkommen.

Hejnsvig IF Gymnastik Tusseynglere

Bente Lilholm